Comunicate de presă 2025

COMUNICAT DE PRESĂ NR. 11

LOCAȚIE: Sediul Instituției Prefectului Județului Iași

 DATA: 4 martie 2025, ora 13:00

 

  • Rezultatele înregistrate la nivel Județului Iași în cadrul “Săptămânii Protecției Civile”;
  • Prezentarea activităților inspectoratului în această perioadă

Realizarea activităților din calendarul Săptămânii Protecției Civile, 26 februarie - 4 martie a.c.

  • La nivelul televiziunilor locale, la radio au fost difuzate spoturi preventive pe diferite situații de urgență, iar  indoor/outdoor în mall-uri, mijloacele de transport în comun și panourile stradale. Totodată, la punctele de informare preventivă de la nivelul subunităților și la nivelul UAT-urilor (școli, primării, biserici etc.) au fost prezentate și afișate materiale informative.

În perioada 26 septembrie – 4 martie a.c., activitățile au fost mediatizate în mediul de socializare on-line (site-uri web și soft-uri/aplicații), aici amintim de televiziuni, radio, presa scrisă și on-line din județul Iași și nu numai, pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, LinkedIn, platforma X și YouTube, în care au fost peste 850 de acțiuni, mesajul preventiv a fost diseminat de 1.147 ori, iar la nivelul punctelor de informare mesajul preventiv a fost postat la toate cele 93 de UAT-uri (zilnic) și au fost distribuite peste 20.300 de materiale informative.

  • Zilnic în această perioadă a fost organizată Ziua Porților Deschise la nivelul subunităților de intervenție din Iași, Pașcani, Târgu Frumos, Poligonul de pregătire Șorogari și de la Punctul de lucru din Hârlău, în intervalul orar 09.00-18.00, în care a fost prezentată atât tehnica de intervenție, cât și modul de acțiune al pompierilor la diferite situații de urgență;
  • De asemenea, a fost prezentată și o expoziție cu fotografii și echipamente de protecție civilă și pompieri la Casa Armatei „Remember Tradiție și Actualitate a Protecției Civile și a Pompierilor militari din Iași, înființați la 15 mai 1835” –  materialele prezente din partea ISU Iași vor vi expuse până pe data de 18 mai a.c. În data de 7 martie a.c., începând cu ora 12:00 va avea loc vernisajul de tradiții militare MAI – MApN la Cercul Militar Iași.
  • Acțiuni preventive în unitățile de învățământ.

La nivelul instituțiilor de învățământ s-a pus accent pe o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv, atât personalului didactic de conducere, didactic de predare şi de instruire practică, didactic auxiliar şi personal nedidactic, cât și elevilor/studenților pentru a se putea familiariza/perfecționa cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgența. Pompierii militari și civili au fost alături și la nevoie lângă copii, profesori și părinți, pentru ai îndruma ca fiecare dintre aceștia să înțeleagă necesitatea și obligativitatea în păstrarea, salvarea bunurilor materiale și a vieții omenești.

  • Ziua educației preventive în lăcașurile de cult.

La nivelul Arhiepiscopiei Iașilor, îi mulțumim, domnului pr. Marius Burghelea, care a fost mereu alături de noi.

Au fost angrenate 50 de Parohii de la nivelul județului Iași în care a fost reamintit mesajul preventiv, pe diferite situații de urgență, enoriașilor/cetățenilor, care au participat în număr mare, 2500 și au fost distribuite aproximativ 10.000 de pliante și flyere pe diferite tipuri de riscuri. În zona imediată a parohiilor, pompierii voluntari și militari au transmis mesajele preventive cetățenilor. De asemenea, colegii noștri au transmis același mesaj și în zona Catedralei Sfânta Fecioară Maria, Regină și la Biserica Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

  • Maratonul resuscitării și expoziția de tehnică cu mijloacele de intervenție au fost atracția zilei de 1 martie a.c, între orele 10:00 – 18:00, la Palas Mall, acest eveniment public a fost organizat sub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute și o prezentare a intervenții lor având ca scop creșterea gradului de conștientizarea în rândul populației asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți și o transparență privind acțiunile inspectoratului în folosul cetățenilor și prin distribuirea de pliante în interiorul și exteriorul mall-ului. În cadrul evenimentului, zeci pompieri, medici, pompieri paramedici, asistenți, formatori și voluntari ISU, voluntari de la Crucea Roșie Română – Filiala Iași și voluntari de la Salvați Copii au învățat pe cei dornici măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, cum să acordăm primul ajutor în cazul în care ne înecăm cu alimente etc, cât și modul de acțiune al pirotehniștilor și cel al pompierilor în misiunile sale, dar și modul de prevenire în diferite situații de urgență, cât și, promovarea ofertei educaționale. Statistic vorbind, la cele două puncte de la Palas au fost aproape de noi aproximativ 6000 de persoane.

Cu această ocazie, le mulțumim tuturor celor care le-am răpit câteva minute pentru a putea fi aproape de noi, indiferent că sunt copii, adulți și persoane mai în vârstă.

  • Totodată, la nivelul UAT – urilor, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență s-au implicat în activitatea Săptămânii Protecției Civile – zilnic, unde membrii componentei preventive au distribuit materiale informative cetățenilor, au fost reamintite măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență având ca tematică: modul de comportare în cazul producerii unui cutremur, prevenirea incendiilor la gospodării și vegetația uscată, modul de acțiune în cazul descoperirii elementelor de muniții etc. De asemenea, au fost executate exerciții pe diferite situații de urgență la nivelul instituțiilor publice și la unitățile de învățământ.
  • La cei 48 de ani de la cutremurul din 1977, premergător zilei de 4 martie, cât și în această zi, au fost organizate exerciții de evacuare la cutremure, în unitățile de învățământ din județul Iași.

Astăzi, la ora 12:00 a avut loc un exercițiu de evacuare privind simularea unui cutremur în Campusul studențesc ”Tudor Vladimirescu” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, la 5 cămine.

Mâine, 5 martie, începând cu ora 10:00, la un cămin din Campusul studențesc „Codrescu - Iași, al Universității A.I. Cuza Iași va avea loc un exercițiu de evacuare la cutremur, urmat de simularea unui incendiu.

Să nu uităm că, în România au avut loc cutremure de intensitate mare și a cărui vulnerabilitate seismică rămâne în continuare evidentă.

(Reamintim că seismul din 1977 - a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, unde și-au pierdut viața 1.570 de persoane, din care 1.391 numai în București, în anul 1940 – cutremurul a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 3:39 dimineața, în data de 10 noiembrie 1940, în anul 1838 – seismul a fost unul puternic și a avut loc la ora 20:45, în ziua de 23 ianuarie (stil nou) /11 ianuarie (stil vechi), având magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter; cutremurul a fost urmat de 3 șocuri puternice, conform lui Schuller (geologul în serviciul Ducelui de Saxonia); La Galați s-a produs fenomenul de lichefiere a solului, iar în anul 1802 – pe data de 26 octombrie, a avut magnitudinea 8,2, în România, zona seismică Vrancea. Unul din cele mai puternice cutremure din România, resimțit până în Moscova, Moldova, Bulgaria, Turcia;)

  • Pe data de 26 februarie s-a desfășurat exercițiul de alarmare publică – ”Miercurea Alarmelor”

Începând cu luna august a anului 2017, IGSU desfășoară în prima zi lucrătoare de miercuri din fiecare lună exerciții de înștiințare-alarmare. Acestea au drept scop antrenarea autorităţilor administrației publice locale, verificarea funcționării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare. 

Exerciţiul “Miercurea Alarmelor” are loc între orele 10:00 – 11:00, iar sirenele vor emite semnalul stabilit în scenariu care are rolul de prevenire a populației civile asupra apariția pericolului.

Sistemul de alarmare a populației din judeţului Iaşi este format din echipamente și mijloace de înștiințare și alarmare din care: 190 sirene (45 sirene electronice și 145 sirene electrice), 2 centrale de alarmare pentru acționarea sirenelor din municipiul Iași (una fixă și una mobilă) şi 1 centrală de alarmare aparținând SGA Iași (în proiect de investiție).

Acționarea mijloacelor de alarmare se execută astfel:

centralizat, pentru 23 sirene electronice: 17 din Punctul de Comandă al municipiului Iaşi (centrală de alarmare radio) și 6 de la sediul ABA Prut-Bârlad Iași;

-          local, pentru 22 sirene electronice, de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă;

-          local, pentru 131 sirene electrice, de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă;

local, pentru 14 sirene electrice, de către operatorii economici/instituțiile publice deținători de sirene de alarmare.

Aceste exerciții lunare sunt necesare şi utile, deși pot genera disconfort în rândul populației. Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor, producerea de fenomene hidrometerologice periculoase imediate, ninsori și precipitații mixte, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi depuneri de polei etc. (instituirea codurilor meteorologice/hidrologice portocaliu sau roșu). De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă.

Această metodă destinată protecției populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

Totodată, există și sistemul RO-ALERT

Începând cu anul 2018, Departamentul pentru Situații de Urgență a desfășurat activități pentru implementarea la nivel național a Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență ,,RO-ALERT”.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Transmiterea mesajelor de avertizare se poate realiza de la sediile DSU, CNCCI, IGSU respectiv din dispeceratele ISUJ.

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzează alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat.

Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon. Sisteme similare sunt implementate în SUA și 4 țări din Europa.

  • Activități cultural-sportive și de tradiții la nivelul ISU Iași

La nivelul inspectoratului au fost organizate diferite tipuri de întreceri sportive, prin calendarul competițional anual cu rolul de a dezvolta abilitățile și capabilitățile pompierilor. Aceste competiții sportive sunt o metodă obiectivă de demonstrare a rezultatelor obținute, de evoluare şi apreciere a performanțelor participanților şi echipelor aparte, un rol important în perfecționarea tehnicii raționale şi a tacticii activității de competiție, adaptarea diferitor sisteme funcționale ale organismului la condiţiile competiției etc.

Cu ocazia Zilei Protecției Civile din România, 92 de ani de la înființare a avut loc un ceremonial de depunere a jurământului militar pentru 9 absolvenți ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești, promoția decembrie 2024, cât și înaintarea în gradul următor înaintea expirării stagiului minim, pentru personalul care s-a distins prin modul exemplar de îndeplinire a atribuțiilor, pregătire profesională și comportare demnă, 3 ofițeri și 3 subofițeri. De asemenea, pentru modul în care au dat dovadă de profesionalism în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pregătire profesională și comportare demnă, cât și pentru implicarea deosebită în activitatea desfășurată au primit felicitări 4 ofițeri, mulțumiri 15 soldați din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași și 2 subofițeri din cadrul Secției de Pompieri Pașcani.

  • În perioadă 26.02 – 04.03.2025, ISU Iași a intervenit la 200 de misiuni, astfel:

-        13 incendii,

-        10 misiuni pentru transportul persoanelor,

-        7 de degajare a elementelor care puneau în pericol cetățenii și asigurare măsuri specifice,

-        5 acțiuni pentru deblocarea ușilor de acces,

-        4 exerciții cu forțe și mijloace de intervenție în teren,

-        3 recunoașteri cu forțe și mijloace de intervenție în teren,

-        3 misiuni de asanare/distrugere (1 de distrugere),

-        3 intervenții la accidentele rutiere produse pe raza județului Iași,

-        3 misiuni pentru asistența persoanelor,

-        2 intervenții pentru salvarea animalelor și 147 de misiuni SMURD.

  • 10.000 de detectoare de fum vor fi montate gratuit în locuinţe din 20 de județe, printre care și județul Iași. Acţiunea este parte a campaniei ”Detector pentru viață”, cu scopul de a reduce numărul incendiilor şi intoxicațiilor cu monoxid de carbon în comunele: Bârnova, Belcești, Ciurea, Cotnari, Holboca, Miroslava, Mogoșești Siret, Popricani, Rediu, și Valea Seacă.

”Cauzele principale care au dus la incendii în locuințe au fost: coșurile de fum defecte sau necurățate, instalații electrice defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate și utilizarea focului deschis. Multe din aceste cauze sunt preventibile. Dacă omul curăță coșul la intrarea în sezonul de iarnă, dacă nu lasă la îndemâna copiilor surse de foc care să se joace cu ele, dacă nu face improvizații. Omul poate să prevină mare parte din aceste incendii, care, din păcate, nenorocesc familii și produc dezastre cu decese. Anul trecut au fost 212 decese.” – declara secretarul de stat dr. Raed Arafat, în conferința de presă șa deschiderea ”Săptămânii Protecției Civile”.

Reamintim faptul că, activitatea preventivă este de interes național și are un caracter permanent.

Pe această cale țin să le mulțumesc tuturor celor care au fost angrenați în activitățile ”Săptămânii Protecției Civile” și le doresc ca implicarea în prevenirea situațiilor de urgență să de-a rezultate benefice.          

Compartimentul Informare și Relații Publice

Documente