CONFERINȚE DE PRESĂ 2025
CONFERINȚA DE PRESĂ NR. 5
Etapa zonală a Competiției Naționale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat, măsuri dispuse cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. Consolidarea capacităților logistice și administrative. Dezvoltarea patrimoniului imobiliar și îmbunătățirea condițiilor de pregătire, intervenție, depozitare și garare. Măsuri preventive cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii.
I. Etapa zonală a Competiției Naționale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat, măsuri dispuse cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii.
În perioada 28 – 30 aprilie 2025, municipiul Iași este gazda Etapei zonale a Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat
Concursul reunește 6 echipe la start, din cadrul inspectoratelor județene pentru situaţii de urgenţă Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Echipajele vor fi supuse, pe parcursul a două zile (29 și 30 aprilie a.c.), la două probe, precum „Descarcerarea din vehicule” şi „Acordarea primului ajutor calificat” prin care își vor testa deprinderile practice prin abordarea diferitelor scenarii de accidente.
Echipa de descarcerare are în componență 6 membri, având ca obiectiv dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește salvarea victimelor, în care se urmăresc: comanda intervenției, siguranța, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească, folosirea eficientă a echipamentului; identificarea celor mai bune tehnici de descarcerare, cât și promovarea ideilor inovatoare privind tehnicile de descarcerare.
Lotul inspectoratului este format din:
- Cpt. Coman Andrei – șef de lot,
- Plt. Traglă Ionuț – comandant de echipaj,
- Plt.adj. Anicăi Andrei-Silviu – servant,
- Sg.maj. Burduja Dimitrie – servant,
- Plt.maj. Iacob Cătălin – paramedic,
- Plt. Chipară Gabriel – paramedic,
- Sg.maj. Boicu Tiberiu – paramedic,
- Sg.maj. Buburuzan Emilian – rezervă.
Echipa de acordare a primului ajutor calificat este formată din 3 paramedici, având ca obiective: aplicarea și respectarea întocmai a protocolului cu privire la pacienții traumatizați; dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește acordarea primului ajutor calificat pacienților traumatizați.
- Plt. Robu Paul Adrian – comandant de echipaj și paramedic,
- Plt. Filip Alexandru – paramedic,
- Sg.maj. Mihăilescu Bogdan – paramedic.
Competiția, este organizată de către ISU Iași, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Iași, Primăriei Municipiului Iași, Consiliului Județean Iași, TVR Iași, TeleM Iași, UPU – SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Spiridon” Iași, Datasec Consulting SRL, Deltamed, Hotel Capitol Iași, are scopul de a identifica şi de a face schimb de bune practici în domeniul strategiilor de reducere a numărului de victime în urma accidentelor rutiere şi a acordării primului ajutor calificat, dar şi de a îmbunătăți pregătirea practică în domeniul descarcerării şi acordării primului ajutor calificat.
În prima zi a competiției astăzi, 28 aprilie a.c., începând cu ora 10:00 a început amenajarea zonei de concurs, în Parcarea Palatului Culturii din municipiul Iași, tot în această zi va avea loc ședința tehnică, cât și verificarea și omologarea accesoriilor și materialelor folosite în concurs.
Probele de concurs „Descarcerarea din vehicule” şi „Acordarea primului ajutor calificat” se vor desfășura în Parcarea Palatului Culturii.
Programul competiției pentru zilele de 29 și 30 aprilie 2025 este următorul:
a) 29 aprilie a.c.:
- ora 09:00 – 09:30 – Festivitatea de deschiderea competiției cu intonarea Imnului național al României și ridicarea Drapelul național al României;
- ora 09:30 – 18:00 – extragerea plicurilor cu scenariile simple de către șefii de lot, pregătirea bazei materiale și desfășurarea probelor de concurs;
- ora 18:30 – 19:00 centralizarea rezultatelor și realizarea clasamentului pentru prima zi de concurs.
b) 30 aprilie a.c.:
- ora 08:00 – 09:00 – extragerea plicurilor cu scenariile complexe de către șefii de lot și pregătirea bazei materiale;
- ora 09:00 – 13:00 – desfășurarea probelor de concurs;
- ora 13:00 – 14:00 – omologarea rezultatelor și desfășurarea festivității de premiere și închiderea competiției.
Evenimentul este deschis publicului și va fi transmis on-line pe pagina de Facebook instituțională.
Le dorim succes tuturor participanților la competiție!
II. Consolidarea capacităților logistice și administrative. Dezvoltarea patrimoniului imobiliar și îmbunătățirea condițiilor de pregătire, intervenție, depozitare și garare.
A. ”Depozit regional pentru stocuri operaționale în situații de urgență al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași, cu finanțare din fondurile Europene aferente Programului de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021 – 2027, Prioritatea 3 – promovarea adaptării la schimbările climatice și managementul riscurilor, Acțiunea 3.2 Îmbunătățirea sistemului de răspuns la risc”. Imobilul analizat este amplasat pe bulevardul C.A. Rosetti, FN, în municipiul Iași.
Valoare proiect 31.587.888,50 – valoare exprimată în lei fără TVA.
- Durata de realizare a serviciilor de proiectare este de maxim 5 luni de la data semnării contractului.
- Durata de execuție a lucrărilor este de maxim 18 luni, calculată de la data emiterii și transmiterii ordinului de începere a lucrărilor.
Principalii indicatori ce urmează a fi materializați ca urmare a executării lucrărilor ce fac obiectul contractului sunt:
1. Depozit regional, ce include spații de depozitare, depozit frigorific, spații administrative, spații tehnice.
2. Punct control acces ce include spații administrative, camere pentru odihnă, spații de relaxare.
3. Platforma exterioară pentru depozitarea stocurilor operaționale în aer liber.
4. Parcare autovehicule, inclusiv drumuri de acces, alei, suprafață carosabilă în dreptul andocarelor.
5. Platformă de depozitare deșeuri.
6. Împrejmuire amplasament.
7. Realizarea instalațiilor interioare și exterioare (inclusiv lucrările de branșare/ racordare în afara limitei de proprietate).
8. Spații verzi plantate și însămânțate cu gazon.
9. Dotarea celor două clădiri cu mobilier, echipament IT, cazarmament, aparatură electrocasnică, audio-tv, obiecte de inventar de uz gospodăresc, obiecte de inventar destinate procesului de instruire, recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor etc. astfel încât să fie asigurată funcționarea clădirilor conform destinației.
B. ”Subunitate de Pompieri în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași, cu finanțare din fondurile Europene aferente Programului de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021 – 2027, Prioritatea 3 – promovarea adaptării la schimbările climatice și managementul riscurilor, Acțiunea 3.2 Îmbunătățirea sistemului de răspuns la risc” din localitatea Răducăneni, județul Iași.
Valoare proiect 3.857.484,80 – valoare exprimată în lei fără TVA.
- Durata de realizare a serviciilor de proiectare este de maxim 4 luni de la data semnării contractului.
- Durata de execuție a lucrărilor este de maxim 12 luni, calculată de la data emiterii și transmiterii ordinului de începere a lucrărilor.
Principalii indicatori ce urmează a fi materializați ca urmare a executării lucrărilor ce fac obiectul contractului sunt:
1. Pavilion administrativ și garaj autospeciale, ce includ spații administrative, spații de depozitare, spații tehnice, sală de instruire, spațiu SMURD, spațiu dezinfecție, garaj autospeciale de pompieri cu 3 boxe, grupuri sanitare, camere de odihnă, spațiu de preparare și servire a mesei, vestiare.
2. Împrejmuire amplasament.
3. Realizarea instalațiilor interioare și exterioare (inclusiv lucrările de branșare/ racordare în afara limitei de proprietate).
4. Realizarea unei platforme carosabile.
5. Dotarea aferentă pavilionului administrativ cu mobilier, echipament IT, cazarmament, aparatură electrocasnică, audio-tv, obiecte de inventar de uz gospodăresc, obiecte de inventar destinate procesului de instruire, recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor etc. astfel încât să fie asigurată funcționarea clădirii conform destinației.
Contractantul va asigura calitatea lucrărilor prin personal propriu calificat şi necalificat încadrate cu forme legale sau în baza unor contracte încheiate cu prestatori de servicii specializate, respectiv responsabil tehnic cu execuția, alți specialiști, care au obligația în conformitate cu prevederile art. 23 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, de soluționare a neconformităților, a defectelor şi a neconcordanțelor apărute în fazele de execuție, pe baza soluțiilor stabilite de proiectant cu acordul investitorului, respectarea proiectelor şi a detaliilor de execuție pentru realizarea nivelului de calitate corespunzător cerințelor esențiale, respectiv rezistența mecanică şi stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate şi mediu, siguranţă în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, economie de energie şi izolare termică.
III. Măsurile dispuse la nivelul județului Iași cu ocazia minivacanței de Ziua Internațională a Muncii
Asigurarea climatului de securitate pentru cetățeni și furnizarea serviciilor de calitate la solicitările de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate rămân obiectivele prioritare ale inspectoratului nostru și în perioada următoare.
Astfel, în contextul minivacanței Zilei de 1 Mai, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Mihail Sturdza” al Județului Iași vor monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul cetățenilor.
În plan operativ, peste 140 de pompieri militari se vor afla zilnic în serviciu, cu peste 100 de autospeciale și mijloace tehnice de intervenție, pregătiți pentru gestionarea intervențiilor și misiunilor din zona de competență. De asemenea, vor fi efectuate recunoașteri în teren și misiuni de monitorizare în zonele cu public numeros.
În plan preventiv, încă de la începutul lunii au fost demarate activități de verificare și control pe linia prevenirii situațiilor de urgență, în locurile cu aglomerări de persoane, și a celor de alimentație publică și cazare, privind modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, scopul principal fiind identificarea și remedierea eventualelor deficiențe care pot pune în pericol siguranța persoanelor.
Totodată, pentru că mulți dintre dumneavoastră își vor alege să petreacă minivacanța cu precădere în parcuri de agrement ori în mijlocul naturii, recomandăm cetățenilor respectarea unor reguli esențiale pentru evitarea situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile:
- utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;
- prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți, precum și amplasarea unui stingător de incendiu sau a unui recipient cu apă, în proximitatea locului de preparare a hranei și la final, stingerea jarului rezultat.
Pentru cetățenii care aleg să-și petreacă timpul liber în zonele turistice și de agrement, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
· În spațiile de cazare
- nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate, iar lăsarea lor nesupravegheată, este interzisă;
- la cazare, turiștii sunt obligați să se informeze despre modul de comportare şi evacuare în caz de incendiu;
- se vor consulta și respecta cu strictețe planurile de evacuare prezente în fiecare cameră de cazare, în cazul producerii unei situații de urgență.
De asemenea, pe timpul manifestărilor culturale cu public numeros venim în sprijinul cetățenilor cu următoarele măsuri de prevenire a producerii unor situații de urgență:
· În spațiile deschise nu este permisă parcarea autoturismelor decât în zonele special amenajate și marcate în acest sens, pentru a nu bloca accesul la hidranții stradali sau subdimensiona căile de acces al autospecialelor în cazul producerii unei situații de urgență;
· În spațiile închise se vor menține căile de evacuare libere atât pentru utilizatori, cât și pentru forțele de intervenție. Totodată, toate instalațiile care asigură securitatea la incendiu (instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu, instalații de stingere, iluminat de siguranță și evacuare etc.) vor fi menținute în stare de funcționare.
Reamintim că la nivel național este în derulare campania de conștientizarea a populației ”Detector pentru viață” demarată de către Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. La nivelul județului Iași, au fost stabilite 10 UAT în baza datelor statistice privind situația intervențiilor la incendii. Până în momentul de față nu au fost montate aceste detectoare de fum/monoxid, ulterior, la primirea acestora se vor monta la cetățenii vulnerabili identificați de către comitetele locale pentru situații de urgență în colaborare cu asistenții sociali din cadrul primăriilor.
Recomandăm instalarea acestor detectoare în toate locuințele cetățenilor, montarea acestor dispozitive care, de cele mai multe ori, prin sunetul emis pot salva viața în cazul producerii unui incendiu.
În cazul sesizării unui incendiu sau a altei situații de urgență, care poate pune în pericol viața dumneavoastră sau a celor din jurul dumneavoastră, sunați la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și transmiteți cât mai clar date de la locul evenimentului și locația exactă.
Ne dorim să vă bucurați de aceste zile fără evenimente neplăcute care vă pot pune viața în pericol și vă dorim o minivacanță frumoasă!
IV. Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
„Recomandăm cetățenilor să descarce APLICAȚIA DSU!” În ”Aplicația DSU” se regăsesc informații utile care de multe ori ne poate poate salva viața, aceasta conține știri zilnice despre activitatea tuturor serviciilor de urgență coordonate de către DSU, actualizări în timp real cu privire la apariția situațiilor de urgență regăsite la nivel național și alte evenimente importante, precum și alerte de urgență pentru locația specifică fiecărui utilizator. Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit.
Compartimentul Informare și Relații Publice